25 februari 2014: Het CrossFit whiteboard – Deel 2: Functionele bewegingen

Workout of the day (WOD)
Eva
5 rounds for time of:
800m Run
30 Kettlebell swings, 32kg/24kg
30 Pull-ups

Challenge of the week – week 9
2 min. AMRAP of:
Bar-facing burpees

Eén van de doelen van Reebok CrossFit Almere is om mensen meer kennis te geven over hoe je echt fit wordt. De informatie die je op het internet kunt vinden is soms erg verwarrend. Welke oefeningen moet je doen? Hoe vaak per week moet je trainen? En hoe bereik je nou het resultaat dat jij wilt hebben? In de aankomende weken gaan wij een serie artikelen publiceren genaamd “het CrossFit whiteboard” waarin wij uitleggen wat de methodes en theorieën zijn achter CrossFit. Twee weken geleden kon je meer lezen over waarom het belangrijk is om constant gevarieerd te trainen. Vandaag, in deel twee van het CrossFit Whiteboard, leggen wij meer uit over functionele bewegingen.

De afgelopen jaren is het een trend in de fitness industrie om alles te omschrijven als functioneel. Het ene na het andere programma wordt in de markt gezet als functioneel zonder daar echt een definitie voor te geven. Het begrip verkoopt en bedenkers van fitness programma’s en producten promoten zich dan ook graag op deze manier om meer te verdienen. In CrossFit wordt er gebruik gemaakt van functionele bewegingen, maar deze term is wel gekoppeld aan een aantal eigenschappen. In het artikel van vandaag lees je wat de eigenschappen van een functionele beweging zijn en waarom zij een voordeel kunnen zijn voor de manier waarop je traint.

De eerste en meest voor de hand liggende eigenschap is dat functionele bewegingen ook in het echte leven, buiten de sportschool, voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan squats, deadlifts, presses, pull-ups en springen. Door deze bewegingen te trainen wordt je klaar gestoomd voor de uitdagingen die het leven ons bieden. Ze houden je uit het verzorgingstehuis en geven je een fitness waar je wat aan hebt. De techniek die je gebruikt voor een deadlift kun je ook gebruiken om je boodschappentassen op te tillen. Vaak gaan mensen naar de sportschool en trainen zijn bewegingen waar ze later weinig mee kunnen, zoals bijvoorbeeld crunches, bicep curls of calve raises. De oefeningen worden vaak alleen gedaan om grotere spieren te krijgen of individuele spieren sterker te maken, maar als je getraind bent in de leg press, calve raise en hamstring curl betekend het niet per se dat je een goede squat kunt uitvoeren. Kortom, hoeveel heb je eraan?

Een andere eigenschap van functionele bewegingen is dat ze meerdere spieren tegelijk aanspreken. Daarmee kan je een stuk efficiënter trainen. In plaats van 6-8 oefeningen te gebruiken om je schouders, triceps en bovenrug te trainen kun je ook shoulder presses doen om ze allemaal in één keer sterker te maken. Waarom zou je nog zoveel tijd verspillen aan het doen van een hoop geïsoleerde bewegingen? Functionele bewegingen zijn bewegingen waarbij meerdere gewrichten en spieren aan het werk worden gezet. In het echte leven zou je nooit maar één spier aanspreken om een taak uit te voeren.

Nog niet overtuigd dat functionele bewegingen beter zijn? Wat dacht je van de grote neurologische prikkels die je ervan krijgt. Door zwaar te deadliften krijgt je lichaam te maken met een stimulus die niet te evenaren is met geïsoleerde bewegingen. Dit resulteert in sterkere botten, een snellere spieropbouw en een lager vetpercentage. Je lichaam wordt daarnaast steeds efficiënter in de bewegingen en dit draagt bij aan meer atletisch vermogen. Door het doen van een clean (gewicht optillen van de grond naar je schouders) wordt je bijvoorbeeld beter in springen en sprinten. De power output is daarnaast vele malen hoger dan met niet functionele bewegingen, wat betekend dat de intensiteit waarop je kunt trainen ook toeneemt. Zoals wij je in deel drie gaan uitleggen is intensiteit de factor die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de snelheid waarin jij je doelen bereikt.

In dit filmpje kun je op een simpele manier aan iedereen laten zien wat functionele bewegingen zijn en waarom wij ze in CrossFit doen. Hopelijk zorgt dit artikel ervoor dat jullie snappen wat wel en niet functioneel is en waarom je sommige bewegingen bij ons in de box niet terug ziet. Mocht je vragen of opmerkingen hebben over het artikel, reageer dan hieronder en laat ons weten wat je denkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.