3 april 2017: Wijze lessen uit de Open

Workout of the day (WOD)
A.
Deadlift 3-3-3-3-3
* No mixed grip. No touch and go.

B.
For time:
100 Kettlebell swings, 32kg/24kg

Challenge of the month – April
Met de hele box:
1.500.000m Run

Een record aantal atleten uit onze box deed dit jaar mee met de CrossFit Games Open. Maar liefst 137 van onze leden durfde de uitdaging aan te gaan in de grootste CrossFit competitie ter wereld. Vijf weken lang heeft iedereen zich helemaal gegeven. Waarschijnlijk ben je nog aan het nagenieten van de sfeer, de hoogtepunten en de heerlijke donuts na #17point5. Naast alle mooie herinneringen kunnen wij ook een aantal lessen halen uit de Open van dit jaar. Ik heb ze op een rijtje gezet in de blog van vandaag. 

Perfect practice makes perfect
Dat techniek belangrijk is om te zorgen dat je vrij blijft van blessures hoeven wij niemand te vertellen. In deze Open werd het echter ook duidelijk dat het helpt om een goede techniek te hebben als je wilt presteren. Neem bijvoorbeeld de squat snatches van de derde workout. Het probleem voor veel atleten was niet dat zij niet sterk genoeg waren. Het probleem was dat zij de techniek niet goed genoeg beheersten waardoor elke herhaling moeilijker was dan nodig.

De oplossing? Spendeer meer tijd aan het geconcentreerd oefenen van bewegingen waar je moeite mee hebt. Wil je een beweging tot in de details beheersen dan moet je jouw hoofd erbij houden. Als je bijvoorbeeld de burgener warm-up doet, voer elke stap dan zo goed mogelijk uit en ga niet slordig door de progressies heen. Hoe vaker je namelijk een bewegingspatroon uitvoert hoe meer het in je systeem komt te zitten. Doe je dat verkeerd dan leer je jezelf aan om de beweging incorrect uit te voeren. Luister naar de correcties van de trainers en neem soms wat gas terug zodat je binnenkort kunt liften als Matthew Fraser of Katrin Tanja Davidsdottir.

It’s you!
De reden dat de workout niet goed gaat komt niet door je judge, de barbell of dat soort workout. Het ligt helemaal aan jezelf. Makkelijk is het niet als de verwachtingen die jij had van een workout niet overeenkomen met de werkelijkheid. Je eerst reactie kan zijn om de schuld daarvoor buiten jezelf te zoeken. De lijn van de handstand push-ups was hoger dan hij moest zijn. De clips op je barbell lieten steeds los. Je kon de pull-ups niet doen op de bar die jij wilde gebruiken.

Aan het eind van de dag maakt het allemaal niet uit. Jij was onder vermoeidheid niet sterk genoeg om jezelf uit te duwen tot boven het streepje. Het gewicht was te zwaar waardoor je de stang na elke herhalingen moest laten vallen. In het afgelopen jaar heb je nooit aandacht besteed aan het oefenen van je pull-ups. In plaats van de schuld buiten jezelf te zoeken, kijk eens naar wat jij anders had kunnen doen. Het is namelijk het enige wat je onder controle hebt en zorgt voor minder frustratie.

Coach Glassman zei…
“Hiding from your weaknesses is a recipe for incapacity and error”. De Open is een test van je fitheid. Je moet laten zien dat je competent bent in verschillende energie systemen en fysieke vaardigheden. Als je één van deze systemen of vaardigheden nooit traint dan kom je daar in de Open achter. De competitie is zo bedacht dat zwakheden in je fitheid worden afgestraft.

Een oefening of workout doen waar je goed in bent is hartstikke leuk. Het is een moment waarop jij je van je beste kant kan laten zien. Wanneer dat moment voorbij komt scoor je zeker weten punten op het leaderboard. Helaas voor jou is de fitste atleet niet de persoon die het één of twee workouts goed doet, maar die over het algemeen het beste presteert. Komt één van je zwakkere onderdelen voorbij dan kelder je op het leaderboard. Zonde, want je ging net zo goed. Wil je hoger eindigen werk dan aan de oefeningen en workouts waar je het minst goed in bent.

Man will die for points, woman will kill
Er is niets mis met gezonde competitie. Kijken naar de tijd van iemand die dichtbij je staat op het leaderboard of die samen met jou de workout doet kan ervoor zorgen dat je verder komt dan je anders had gedaan. De intensiteit die je daardoor ervaart brengt je naar nieuwe hoogtepunten. Ben je niet competitief ingesteld, probeer de competitie dan met jezelf aan te gaan. Dat kan er namelijk net zo goed voor zorgen dat je dieper gaat dan normaal. Stel doelen, race tegen de klok en overtref jezelf steeds weer.

Competitie vs. training
Zoals ik eerder al schreef is de Open een competitie waarin je fitheid wordt getest. Waarschijnlijk heb je een oefening of workout gedaan in de Open die je normaal had moeten schalen. Dat is helemaal niet erg. Om je fitheid te testen moest je de oefening of workout volbrengen die voorgeschreven is, zelfs als je de geschaalde versies deed.

Let echter goed op je ego. Het feit dat je door de deadlifts heen bent gekomen in de vierde workout van de Open betekend niet dat je nu elke training met 102,5kg of 70kg moet doen. Je eerste toes-to-bar is een fantastische prestatie. Als er honderd in een workout zitten is het toch nog steeds slim om te schalen. Het verschil tussen competitie en trainen is het doel. Bij een competitie moet je laten zien wat je kan, bij een training is het de bedoeling dat je de volgende keer beter kunt presteren. Verwar die twee niet met elkaar.

Community, community, community
Je gaat harder als er vijftig mensen om je heen staan die je door iedere herhaling heen schreeuwen. De één geniet van de aandacht, de ander wil dat het zo snel mogelijk voorbij is. In beide scenario’s ga je een stapje harder. Als je dit jaar hebt meegedaan aan de Open dan heb je honderd procent zeker ervaren wat het met je doet als mensen je aanmoedigen.

Stop daar niet mee nu de Open er op zit. Ben je eerder klaar met de workout? Zoek dan iemand die nog bezig is. Zit de persoon naast je er helemaal doorheen? Geef hem een schouderklopje en ga samen nog een stapje harder. Met zijn allen creëren wij op die manier een omgeving waarin iedereen het uiterste uit zichzelf kan halen. Vergeet niet hoe speciaal dat is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.